Základná škola Ľudovíta Štúra

 

Navigácia

  • Mestská radnica Bratislava - exkurzia tretiakov

    Mestská radnica Bratislava, exkurzia tretiakov

    Ako vlastne vznikla Bratislava? Aké rôzne názvy nieslo naše hlavné mesto v minulosti? Kto boli prví obyvatelia Bratislavy? Kto žil v mestskej radnici? Aké úlohy vykonával richtár? Na tieto a množstvo ďalších otázok sme dostali odpovede od pani lektorky, ktorá nás sprevádzala výučbovým programom v mestskej radnici nášho hlavné mesta. Túto exkurziu v rámci vlastivedy sme absolvovali 11. apríla 2024. Bola pre nás veľkým prínosom. Dozvedeli sme sa, že richtár zastupoval aj funkciu sudcu, videli sme súdnu sieň, miestnosti, ktoré obýval, kaplnku, kam sa chodil modliť, symbolické kľúče od mesta. V závere exkurzie sme si zahrali interaktívnu hru – Ako sa budovala radnica a navštívili vežu, z ktorej bol krásny výhľad na naše hlavné mesto. V škole sme naše zážitky zachytili výtvarne. Naše práce sú naozaj krásne, veď posúďte sami.

  • Prednáška SNM - Múzeum Ľudovíta Štúra: Adela Ostrolúcka - kniha verzus realita

    Naši deviataci v dňoch 9., 10. a 11. 4. navštívili SND – Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre. Vypočuli sme si prednášku pani kurátorky Mgr. Stanislavy Križanovej "Adela Ostrolúcka - kniha verzus realita" ku knihe Ľuda Zúbka: Jar Adely Ostrolúckej, o ktorej čítali na hodinách literatúry. Následne si pozreli expozíciu, zahrali si interaktívne hry a vyriešili interaktívny test. Navštívili i pamätnú izbu Ľudovíta Štúra, v ktorej dožil posledné dni svojho života. Tá pridala prednáške punc autentickosti a zhmotnila tak teoretické poznatky žiakov, ktoré nadobudli na hodinách slovenčiny a dejepisu.

  • Báseň v štúrovčine

    Pri príležitosti Týždňa vedy a techniky prebehla v novembri 2023 súťaž Báseň v štúrovčine, vyhodnotené v apríli 2024. Súťaž vyhlásil Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV. Žiaci našej školy nelenili a zapojili sa do súťaže mnohými básňami. Pomocou špeciálneho slovníka Ludevít https://www.juls.savba.sk/ludevit/ preložili do štúrovčiny svoje básne. Práce našich žiakov tak „visia“ na stránke JÚĽŠ SAV https://www.juls.savba.sk/attachments/TVT_2022/basne.pdf .

    Básne si môžete prečítať (zverejňujeme so súhlasom autora):

    Basne_v_sturovcine.docx

  • ŠKD Slniečko: Deň Zeme

    Tematický deň venovaný našej planéte Deň Zeme 18.4.2024 pokračoval v popoludňajších hodinách v oddeleniach ŠKD podpornými aktivitami. Deti si s p. vychovávateľkami rozhovormi a prezentáciami priblížili význam ochrany životného prostredia a našej Zeme, potrebu separácie odpadu a riešili rôzne logické a tvorivé úlohy pomocou didaktických hier, aby si zopakovali nadobudnuté vedomosti.

  • Rovesnícke vyučovanie v 2.A a 1.C

    Žiaci z kolégia Zelenej školy si pripravili hodinu v školskom chemickom laboratóriu pre našich najmladších . Žiaci z 1.C a 2.A sa vžili do kože vedcov  a naučili sa pripravovať ekologický čistiaci prostriedok na biele tabule podľa školskej receptúry. Usilovne bádali, skúmali, primiešavali rôzne látky a voňavé prísady. Pracovali s kadičkami, odmernými valcami a pipetami. Možno sa z nich raz stanú skutoční vedci. Na záver boli odmenení certifikátom o absolvovaní kurzu  zo Zelenej školy.

  • Misie na hodinách katolíckej NAV

    Deti navštevujúce katolícku NAV prežili v pondelok 15.4,2024 v rámci Ľudových misií našej modranskej farnosti spolu s rímsko-katolíckym p. farárom Jozefom Dúckym a misionármi pátrami Redemptoristami duchovnú obnovu svojej viery. V programe plnom piesní, scénok, hier, prezentácií a ohlasovania dobrej zvesti im bolo priblížené Božie slovo na prehĺbenie ich vzťahu k Bohu.

  • Zápis detí do 1. ročníka

    Zápis detí do 1. ročníka našej základnej školy pre školský rok 2024/2025 bude prebiehať v dňoch: 

    17. apríla a 18. apríla 2024 v čase od 14,00 hod. do 18,00 hod.

    (termín a čas si treba rezervovať cez rezervačný systém!!!)

    Zákonný zástupca v súlade so školským zákonom je povinný pri zápise uviesť tieto osobné údaje:

    • meno a priezvisko dieťaťa, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo, trvalé bydlisko dieťaťa
    • meno a priezvisko zákonných zástupcov, trvalé bydlisko zákonných zástupcov.

    Pri zápise je dôležité od zákonného zástupcu predložiť:

    •   občiansky preukaz zákonného zástupcu
    •   rodný list dieťaťa
    •   v prípade zdravotne znevýhodneného dieťaťa aj doklad o jeho zdravotnom znevýhodnení
    •   pokiaľ sa nedostavia na zápis dieťaťa do základnej školy obaja zákonní zástupcovia, potrebuje jeden zo zákonných  zástupcov dieťaťa informovaný súhlas/splnomocnenie druhého zákonného zástupcu dieťaťa (rodiča), že dieťa môže navštevovať danú školu (splnomocnenie nájdete v sekcii formuláre, alebo na nástenke pred školou)
    • v prípade nesúhlasu oboch rodičov na zápis dieťaťa do základnej školy je potrebné rozhodnutie súdu na plnenie povinnej školskej dochádzky v súlade s § 35 zákona 36/2005 Zákon o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov

    Každé dieťa, ktoré k 31. 08. 2024 dosiahne vek šesť rokov, musí zákonný zástupca prihlásiť na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole. Nedodržanie zákonnej prihlasovacej povinnosti dieťaťa na povinnú školskú dochádzku je postihnuteľné podľa § 37 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

    Osobitný spôsob plnenia povinnej školskej dochádzky napr. štúdium v zahraničí, individuálne vzdelávanie a iné sa riadi § 23 až § 26 zákona 245/2008 Z. z. .V tomto prípade sa musí zákonný zástupca dostaviť s dieťaťom riadne na zápis. O povolení osobitného spôsobu plnenia povinnej školskej dochádzky rozhodne riaditeľ školy, do ktorej bol žiak prijatý na základe žiadosti zákonného zástupcu.

    Školský obvod jednotlivých základných škôl je uvedený vo Všeobecne záväznom nariadení č. 1/2022 o určení školských obvodoch v meste Modra.

    V prípade otázok k zápisu nás neváhajte kontaktovať na tel. čísle: 033 647 25 75

  • Spolupráca ŠKD Slniečko a SOŠPg

    Počas celého školského roka 2023/2024 navštevovali v rámci praxe študentky SOŠPg oddelenia ŠKD 1. a 2. ročníky, aby sa pripravovali na svoje budúce povolania vychovávateliek. Spolu s deťmi absolvovali jednotlivé činnosti v školskom klube: rekreačné i záujmové činnosti a prípravu na vyučovanie formou didaktických hier.Minulý týždeň sa rozlúčili s deťmi a s p. vychovávateľkami a tento týždeň ich čakali praktické maturitné skúšky, ktorých sa zúčastnili aj naše deti. Prajeme všetkým študentkám kandidátkam úspešné zvládnutie maturitných skúšok a veľa trpezlivosti, kreativity a lásky pri vykonávaní svojho budúceho pedagogického povolania.

  • Deň Zeme

    ...tak neváhaj a pridaj sa k nám...

  • Hurá von - učíme (sa) vonku - ANJ

    My, prváčikovia 1.C triedy, sme vymenili lavice za príjemné učenie na čerstvom vzduchu. Hravou formou sme si opakovali farmárske zvieratká. Bolo to pre nás veľmi „funny“.

  • Ok stolný tenis

    Dňa 11.apríla 2024 sme sa stretli s okolitými školami na okresnom kole v stolnom tenise žiakov. Reprezentovali nás naši deviataci Adrián Mišík, Juraj Šikula a ôsmaci Lukáš Ochaba a Peter Strezenický. Chlapci si vzájomné stretnutia užili v pokojnej športovej atmosfére, v duchu fair play. I keď si neodnášame ocenenia, odchádzame obohatení o nové skúsenosti a v dobrej nálade. Ďakujeme.

  • Biblická olympiáda - seniorálne kolo

    Aj tento školský rok sa žiaci Evanjelického náboženstva zo ZŠ Ľ. Štúra v Modre zúčastnili seniorálneho kola Biblickej olympiády, ktorú každoročne organizuje Generálny biskupský úrad ECAV. V tomto školskom roku prebehla online dňa 15.03.2024.

    Témy tohtoročnej olympiády boli:

    Stará zmluva -    Sudcovia

    Nová zmluva -    Život Pána Ježiša Krista

    Súťaž bola  rozdelená do viacero kategórií /podľa veku súťažiaceho a školy, ktorú navštevuje/.

    V Kategória S1 sa zúčastnil: Filip Steinhübel, v kategórii S2 sa zúčastnila: Dominika Galášová  a v kategórii S3 sa zúčastnili: Petra Farkašová a Gabriel Brezina.

    Máme veľkú radosť z toho, že aj v tomto školskom roku sme mali úspešného riešiteľa seniorálneho kola Biblickej olympiády : Filipka Steinhübela a srdečne mu GRATULUJEME!

  • Marec - mesiac knihy

    Marec, mesiac knihy, sme v našej škole zavŕšili 25. – 27. marca akciou Čítam, čítaš, čítame, ktorá sa niesla v duchu poznávania kníh našich čítajúcich priateľov. Deti s nastraženými ušami počúvali slová z obľúbených kníh čítajúcich. Žiaci druhého stupňa zažili aj hodiny čítania vlastnej obľúbenej knihy na vyučovaní. Každý si užil čítanie po svojom. Všetci sme si z nášho čítajúceho podujatia odniesli krásny zážitok.
    Radi by sme poďakovali našej pani riaditeľke Zlatici Liškovej, rodičom, p. J. Kišoňovej, p. Hanákovi, p. Noskovej, p. Cigánovej, p. Steinhübelovi, p. Páleníkovej, p. Sečkárovej Kollárovej, p. Polomskej, p. Magerkovej, p. R. Kišoňovej, priateľom školy, p. Galovičovej, p. Sklenárovi, M. Jakabovičovej, L. Šimkovej, a našim žiačkam a žiakom N. Eckert, N. Šebovej, Z. Vargovej, L. Chochulovej, A. Arvayovi, E. Englerovi, T. Kravárikovej a H.Slámkovej.

    Ďakujeme za krásne čitateľské zážitky!

  • GEO olympiáda - okresné kolo

    Geografická olympiáda je súťaž mladých geografov a geografiek  v mimoriadne zaujímavej oblasti - v geografii. Dňa 12.3. 2024 sa uskutočnil 52.ročník okresného kola geografickej olympiády.

    Úspešnými riešiteľmi boli:

    V kategórií E – Toman Kubík, Matej Chochula

    V kategórií F – Emine Neziri, Michaela Jančovičová

    V kategórií G – Šimon Ontkóc, Michaela Kubánová

     

    Žiakom srdečne blahoželáme!

  • Súťaž žiakov a žiačok ZŠ v streľbe zo vzduchových zbraní (Slávia)

    Dňa 21.3.2024 sa naši žiaci zúčastnili Krajského kola, ktoré sa konalo na SAV v Bratislave. Teraz nás reprezentovala v kategórií mladších žiakov: Stojkovičová S. a nastrieľala pekných 279b.Týmto srdečne blahoželáme.

  • ŠKD Slniečko - Veľkonočné dielničky

    V stredu 27.marca, krátko pred veľkonočnými sviatkami, deti z ŠKD Slniečko tvorili, kreslili, lepili, zdobili... jednoducho kreatívne si priblížili na veľkonočných tvorivých dielničkách sviatky jari. Štvrtáci s p. vychovávateľkami pripravili pre svojich mladších kamarátov zaujímavé tvorivé popoludnie, ktoré sa deťom veľmi páčilo a domov si odnášali vlastnoručne vytvorené krásne veľkonočné dekorácie.

  • Prekvapenie od našej lyžiarky Petry Vlhovej

    Minulý mesiac sa deti z 2.A tešili, keď si v ŠKD prečítali knihu o našej výbornej lyžiarke Petre Vlhovej "Šibalka na lyžiach"a nakreslili jej pekné obrázky, ktoré jej poslali.A prišlo veľké prekvapenie. Petra Vlhová so svojim teamom si vážia svojich fanúšikov a za krásne obrázky deťom poslali zástavu s Petriným portrétom venovanú nášmu ŠKD Slniečko. Každému dieťaťu, ktoré nakreslilo Petru na lyžiach aj pekný kovový odznak na pamiatku.

  • EXPERT GENIALITY SHOW

    Dňa 28.11.2023 sa žiaci našej školy zapojili do celoslovenskej vedomostnej súťaže Expert geniality show. V tomto ročníku sa do súťaže zapojilo 13 392 žiakov zo 767 škôl z celého Slovenska. Žiaci si zmerali svoje vedomosti a zručnosti s rovesníkmi v rôznych oblastiach. Piataci a šiestaci mali témy dané, žiaci vyšších ročníkov si svoje dve vyberali zo šiestich rôznych.Diplom EXPERT v zvolenej téme získali: Emine Neziri, Michal Šeliga, Nela Benková, Maxim Lančarič, Michal Brunovský. Títo žiaci sa zaradili svojim výkonom medzi 25% najúspešnejších riešiteľov v danej téme v SR.Diplom TOP EXPERT získali: Michal Brunovský, Michal Šeliga, Michaela Jančovičová. Zaradili sa tak medzi 25% najúspešnejších v celkovom poradí vo svojej kategórii v rámci SR.Výborný výkon v súťaži podal Michal Brunovský, ktorý sa stal EXPERTom v oboch zvolených témach a zároveň TOP EXPERTOM.Všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme.

  • Maľujeme kraslice

    Veľká noc a s ňou spojené tradície sú už tu. Deti s radosťou pomáhajú rodičom pripravovať veľkonočnú výzdobu a piecť tradičné pečivo. K hlavným symbolom jari a Veľkej noci patrí predovšetkým maľovanie vajíčok. Dajú sa zdobiť rôzne. Medzi najčastejšie techniky patrilo zdobenie vajec voskom. Práve túto techniku si vyskúšali v našej škole tretiaci. Na odmastené vajíčko nanášali špendlíkom farebný roztopený vosk z voskových farbičiek. Bol to veľmi tvorivý a upokojujúci proces. Nakoniec, posúďte sami naše výtvory.

  • KK Olympijský odznak všestrannosti
    Dňa 27.3.2024 nás reprezentovalo naše osemčlenné družstvo najlepších žiakov za 6.- 9.ročník v rámci olympijského odznaku všestrannosti na krajskom kole olympijského odznaku všestrannosti v Pezinku. Za 6.ročník: Zuzana Haffnerová a Adrián Lederleitner, Katarína Repová a Damián Pavlovič za siedmy ročník, naši ôsmaci Sarah Tereza Asiegbu a Štefan Krajčovič a najstarší deviataci Sofia Vargová a Michal Tesák. Súťažnými disciplínami boli prekážková dráha, preskoky cez švihadlo za 1 min., ľah- sed za 30 sek., člnkový beh 10x5 m a skok do diaľky z miesta znožmo. Stretlo sa tu veľa pohybovo zdatných žiačok a žiakov z okolia Senec, Kráľova pri Senci, Bratislava, Malacky i Pezinok, spolu 27 tímov. Napriek veľkému úsiliu sa nám nepodarilo dosiahnuť najvyššie priečky, uznali sme kvalitu súperov. Avšak atmosféru sme si užili po všetkých stránkach. Potlesk patrí všetkým zúčastneným.
strana: