Základná škola Ľudovíta Štúra

 

Navigácia

  • HURÁ VON - biológia

    Posledný aprílový deň využili žiaci 6.B na bádateľské vyučovanie. Opäť vzali do rúk lupu a pracovný list - s výstižným názvom hurá von – STONKA. Tentokrát vyšli na školský dvor. Veď bolo tak krásne počasie, škoda ho nevyužiť. Najprv si vybrali strom, ktorý mali dôkladne preskúmať. Dokonca mu bolo treba vziať otlačky jeho kôry. Dôkladne skontrolovali kto alebo čo všetko na ňom žije a samozrejme,  ako správni detektívi všetko zapísali. Dokonca aj výšku stromu. Po tejto náročnej úlohe ich čakala ďalšia. Veď teoretické vedomosti už mali... Mali vyhľadať rôzne typy stoniek. Pre mnohých bolo zaujímavé zistiť, že „Aj na lúke je STVOL ?“

    Naši detektívi s prácou určite ešte nekončia. Ďalším „podozrivým“ je LIST...

  • Naši žiaci triumfovali v okresnom kole dejepisnej súťaže

    Dňa 24. apríla 2024 sa žiaci Michal Brunovský, Filip Brunovský a Matej Chochula zúčastnili okresného kola dejepisnej súťaže Medzníky 2. svetovej vojny. V silnej konkurencii obstáli bravúrne a vybojovali si skvelé 1. miesto!

    Súťaž preverovala vedomosti žiakov z oblasti novodobých dejín, Slovenského národného povstania, 2. svetovej vojny a odboja v regióne. Naši súťažiaci preukázali výborný prehľad v danej téme, výbornú prácu v tíme a vzájomnú podporu.

    Všetkým trom žiakom srdečne blahoželáme k tomuto vynikajúcemu úspechu a prajeme im veľa šťastia na celoslovenskom kole!

  • Anglický jazyk inak

    Žiaci piateho ročníka strávili 29.4. príjemnú hodinu ANJ na čerstvom vzduchu. Hľadali prírodniny v areáli školy, venovali sa prekladu a vyhľadávaniu informácií. Pracovali s prekladovým a obrázkovým slovníkom. Zároveň sme plnili ciele zelenej školy.

  • FINÁLOVÝ TURNAJ NAŠICH ŽIAČOK

    Pripravte sa na napínavé súboje, radosť z pohybu a kopu zábavy!

    Naše dievčatá postúpili na finálový turnaj športových stredísk základných škôl v hádzanej.

    Hrá sa v stredu 8.5.2024.

    Prvý zápas 12:00 hod so Slávia Sereď.

    Druhý zápas 14:20 hod Duslo Šaľa.

    Tretí zápas 15:55 hod Iuventa Michalovce.

    Prídte podporiť naše dievčatá. Čaká ich turnaj plný vzrušujúcich zápasov, v ktorých si  zmerajú sily s kamarátmi z rôznych škôl a ukážu svoje hádzanárske umenie v duchu pravidiel fairplay.

  • 2% z Vašich daní NAŠIM DEŤOM - MODRA

    Vážení rodičia a priatelia školy,

    pomôžte nám skvalitniť prostredie, v ktorom Vaše deti trávia čas darovaním 2% z dane!

    Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

    Finančné prostriedky budú použité na:

    • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole,
    • skvalitnenie areálu školy.

    Tlačivo je aj na nástenke pred budovou školy. Ak ho odovzdáte obe tlačivá spolu do školy, pošleme to na daňový úrad za Vás.

    Vyhlásenie na vytlačenie:

    Vyhlasenie_2_.pdf

    Vyhlasenie v online forme:

    https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/eFormVzor/DP/form.527.htmlhttps://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/eFormVzor/DP/form.527.html

    lPotvrdenie:

    https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/eFormVzor/DP/form.502.html

  • Škola v prírode - Bojnice

    V dňoch 15. -19.4. 2024 sa žiaci štvrtého ročníka zúčastnili školy v prírode. Tento rok to boli opäť malebné Bojnice. Počas piatich dní zažili deti veľa pekných chvíľ. Aj keď počasie učeniu v prírode až tak neprialo, nijako to nepokazilo náladu a radosť detí. Po obľúbenej rannej rozcvičke nasledovalo dopoludňajšie vyučovanie. To každé popoludnie striedal bohatý animačný program.  Zaujímavé hry, súťaže, kvízy, diskotéku a iné aktivity, ktoré im denne pripravovali animátori, si deti naplno užívali. Záverečný večerný program spojený s fakľovým sprievodom a opekačkou sa deťom nadlho vryl do pamäte. Určite nezabudnú ani na  celodennú návštevu ZOO, kde obdivovali slony, opice, šelmy či hravé medvede. Výstup na vyhliadkovú vežu v korunách stromov mal tiež veľký úspech a deti sa mohli pokochať nádhernými výhľadmi na okolitú krajinu. Počas týždňa deti budovali a rozvíjali vzájomné vzťahy, učili sa spolupráci, tímovosti a tolerancii.  Domov sa všetci vrátili šťastní a plní krásnych zážitkov.

  • OK Touchdown handball

    Dňa 23.apríla sa naši žiaci 8.ročníka, hádzanári: A.Mesík, L.Ochaba, L.Oslanec, T.Peško, Š.Krajčovič, E.Engler, V.T.Kamola, S.Bartoš a L.Hrubša stretli v okresnom kole v "Touchdown handball" v Bratislave s okolitými školami. Pre chlapcov to bola nová športová výzva, ktorú však vďaka svojim hádzanárskym zručnostiam zvládli výborne. Veľmi pekným kolektívnym výkonom sa im podarilo dosiahnuť prvé miesto a tešili sa, že postúpili ďalej. Prispela k tomu aj výborná atmosféra a nadšenie, ktoré plynulo celým dňom. Chlapci, gratulujeme!

  • Deň Zeme - aktivity počas dopoludnia

    Dňa 18. 4. 2024 sa na našej škole konal tematický deň – Deň Zeme. Žiaci a učitelia prežili spoločne krásne chvíle plné aktivít, bádateľského vyučovania a usilovnej práce. Členovia Žiackej školskej rady a kolégia Zelenej školy na úvod pripravili aktivitu, ktorá všetkým pripomenula dôležitosť ochrany našej  planéty. Všetci sme sa obliekli do modrozelených farieb a za splnenie aktivity sme rozdávali koláčiky v tvare zemegule. Touto cestou sa chcem poďakovať všetkým aktívnym učiteľom, rodičom aj žiakom, ktorí pomohli pri pečení sladkej odmeny.

    V prvom bloku vyučovania sme sa prostredníctvom Živých kruhov venovali karte cnosti – Starostlivosť. Zamerali sme sa na starostlivosť o prírodu, zvieratá a životné prostredie. Žiaci riešili zaujímavý kvíz a pripravovali plagáty k ochrane planéty. V druhom bloku sme formou bádateľských aktivít   pripravovali ekologické čistiace prostriedky z bežne dostupných látok z našej domácnosti a vysvetlili sme si zásady enviročistenia. Tieto prostriedky nie sú toxické, nespôsobujú zdravotné problémy a neškodia prírode. Pripravili sme prostriedky na utieranie prachu, univerzálne octové čističe, mydlové roztoky a tiež tablety na čistenie WC. Všetky recepty zo  Zelenej školy nájdete v prílohe a budeme radi, ak ich aj u vás doma vyskúšate. Vlastnoručne vyrobené prostriedky sme si aj vyskúšali pri čistení tried. Výroba eko – čističov je veľká zábava a prináša aj nemalé finančné úspory.   

    V treťom bloku sme sa zapojili do akcie Jarné upratovanie. Naši žiaci usilovne pracovali, zbierali odpadky, upratovali školský dvor, okolie Štúrovej lavičky, okolie rybníka a cintorína. Založili sme nové jahodové záhony, presádzali kvety, postarali sme sa o levanduľové záhony a ovocný sad, opravili jašteričník. Práce bolo naozaj veľa, ale naši žiaci odhodlane a usilovne pracovali. Všetci spolu sme prežili krásny deň bez zvonenia. Naučili sme veľa zaujímavých veci,  vlastnou aktivitou a prácou sme prispeli k ochrane prírody a k čistote životného prostredia, ktorého sme neoddeliteľnou súčasťou.

  • Biologická olympiáda kat. D – teoreticko-praktická časť

    Dňa 25.4.2024 sa aj v našej škole uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády pre 5. – 7.ročník.

    V boji o prvé miesto sa zúčastnilo 31 žiakov. Z toho bolo 23 žiakov úspešných.

    1. miesto: Michaela Jančovičová

    2. miesto: Bianka Žabková

    3. miesto: Tereza Anna Čuvalová

    Všetkým srdečne gratulujeme a tešíme sa na ich ďalšie úspechy.

  • Mestská radnica Bratislava - exkurzia tretiakov

    Mestská radnica Bratislava, exkurzia tretiakov

    Ako vlastne vznikla Bratislava? Aké rôzne názvy nieslo naše hlavné mesto v minulosti? Kto boli prví obyvatelia Bratislavy? Kto žil v mestskej radnici? Aké úlohy vykonával richtár? Na tieto a množstvo ďalších otázok sme dostali odpovede od pani lektorky, ktorá nás sprevádzala výučbovým programom v mestskej radnici nášho hlavné mesta. Túto exkurziu v rámci vlastivedy sme absolvovali 11. apríla 2024. Bola pre nás veľkým prínosom. Dozvedeli sme sa, že richtár zastupoval aj funkciu sudcu, videli sme súdnu sieň, miestnosti, ktoré obýval, kaplnku, kam sa chodil modliť, symbolické kľúče od mesta. V závere exkurzie sme si zahrali interaktívnu hru – Ako sa budovala radnica a navštívili vežu, z ktorej bol krásny výhľad na naše hlavné mesto. V škole sme naše zážitky zachytili výtvarne. Naše práce sú naozaj krásne, veď posúďte sami.

  • Prednáška SNM - Múzeum Ľudovíta Štúra: Adela Ostrolúcka - kniha verzus realita

    Naši deviataci v dňoch 9., 10. a 11. 4. navštívili SND – Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre. Vypočuli sme si prednášku pani kurátorky Mgr. Stanislavy Križanovej "Adela Ostrolúcka - kniha verzus realita" ku knihe Ľuda Zúbka: Jar Adely Ostrolúckej, o ktorej čítali na hodinách literatúry. Následne si pozreli expozíciu, zahrali si interaktívne hry a vyriešili interaktívny test. Navštívili i pamätnú izbu Ľudovíta Štúra, v ktorej dožil posledné dni svojho života. Tá pridala prednáške punc autentickosti a zhmotnila tak teoretické poznatky žiakov, ktoré nadobudli na hodinách slovenčiny a dejepisu.

  • Báseň v štúrovčine

    Pri príležitosti Týždňa vedy a techniky prebehla v novembri 2023 súťaž Báseň v štúrovčine, vyhodnotené v apríli 2024. Súťaž vyhlásil Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV. Žiaci našej školy nelenili a zapojili sa do súťaže mnohými básňami. Pomocou špeciálneho slovníka Ludevít https://www.juls.savba.sk/ludevit/ preložili do štúrovčiny svoje básne. Práce našich žiakov tak „visia“ na stránke JÚĽŠ SAV https://www.juls.savba.sk/attachments/TVT_2022/basne.pdf .

    Básne si môžete prečítať (zverejňujeme so súhlasom autora):

    Basne_v_sturovcine.docx

  • ŠKD Slniečko: Deň Zeme

    Tematický deň venovaný našej planéte Deň Zeme 18.4.2024 pokračoval v popoludňajších hodinách v oddeleniach ŠKD podpornými aktivitami. Deti si s p. vychovávateľkami rozhovormi a prezentáciami priblížili význam ochrany životného prostredia a našej Zeme, potrebu separácie odpadu a riešili rôzne logické a tvorivé úlohy pomocou didaktických hier, aby si zopakovali nadobudnuté vedomosti.

  • Rovesnícke vyučovanie v 2.A a 1.C

    Žiaci z kolégia Zelenej školy si pripravili hodinu v školskom chemickom laboratóriu pre našich najmladších . Žiaci z 1.C a 2.A sa vžili do kože vedcov  a naučili sa pripravovať ekologický čistiaci prostriedok na biele tabule podľa školskej receptúry. Usilovne bádali, skúmali, primiešavali rôzne látky a voňavé prísady. Pracovali s kadičkami, odmernými valcami a pipetami. Možno sa z nich raz stanú skutoční vedci. Na záver boli odmenení certifikátom o absolvovaní kurzu  zo Zelenej školy.

  • Misie na hodinách katolíckej NAV

    Deti navštevujúce katolícku NAV prežili v pondelok 15.4,2024 v rámci Ľudových misií našej modranskej farnosti spolu s rímsko-katolíckym p. farárom Jozefom Dúckym a misionármi pátrami Redemptoristami duchovnú obnovu svojej viery. V programe plnom piesní, scénok, hier, prezentácií a ohlasovania dobrej zvesti im bolo priblížené Božie slovo na prehĺbenie ich vzťahu k Bohu.

  • Zápis detí do 1. ročníka

    Zápis detí do 1. ročníka našej základnej školy pre školský rok 2024/2025 bude prebiehať v dňoch: 

    17. apríla a 18. apríla 2024 v čase od 14,00 hod. do 18,00 hod.

    (termín a čas si treba rezervovať cez rezervačný systém!!!)

    Zákonný zástupca v súlade so školským zákonom je povinný pri zápise uviesť tieto osobné údaje:

    • meno a priezvisko dieťaťa, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo, trvalé bydlisko dieťaťa
    • meno a priezvisko zákonných zástupcov, trvalé bydlisko zákonných zástupcov.

    Pri zápise je dôležité od zákonného zástupcu predložiť:

    •   občiansky preukaz zákonného zástupcu
    •   rodný list dieťaťa
    •   v prípade zdravotne znevýhodneného dieťaťa aj doklad o jeho zdravotnom znevýhodnení
    •   pokiaľ sa nedostavia na zápis dieťaťa do základnej školy obaja zákonní zástupcovia, potrebuje jeden zo zákonných  zástupcov dieťaťa informovaný súhlas/splnomocnenie druhého zákonného zástupcu dieťaťa (rodiča), že dieťa môže navštevovať danú školu (splnomocnenie nájdete v sekcii formuláre, alebo na nástenke pred školou)
    • v prípade nesúhlasu oboch rodičov na zápis dieťaťa do základnej školy je potrebné rozhodnutie súdu na plnenie povinnej školskej dochádzky v súlade s § 35 zákona 36/2005 Zákon o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov

    Každé dieťa, ktoré k 31. 08. 2024 dosiahne vek šesť rokov, musí zákonný zástupca prihlásiť na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole. Nedodržanie zákonnej prihlasovacej povinnosti dieťaťa na povinnú školskú dochádzku je postihnuteľné podľa § 37 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

    Osobitný spôsob plnenia povinnej školskej dochádzky napr. štúdium v zahraničí, individuálne vzdelávanie a iné sa riadi § 23 až § 26 zákona 245/2008 Z. z. .V tomto prípade sa musí zákonný zástupca dostaviť s dieťaťom riadne na zápis. O povolení osobitného spôsobu plnenia povinnej školskej dochádzky rozhodne riaditeľ školy, do ktorej bol žiak prijatý na základe žiadosti zákonného zástupcu.

    Školský obvod jednotlivých základných škôl je uvedený vo Všeobecne záväznom nariadení č. 1/2022 o určení školských obvodoch v meste Modra.

    V prípade otázok k zápisu nás neváhajte kontaktovať na tel. čísle: 033 647 25 75

  • Spolupráca ŠKD Slniečko a SOŠPg

    Počas celého školského roka 2023/2024 navštevovali v rámci praxe študentky SOŠPg oddelenia ŠKD 1. a 2. ročníky, aby sa pripravovali na svoje budúce povolania vychovávateliek. Spolu s deťmi absolvovali jednotlivé činnosti v školskom klube: rekreačné i záujmové činnosti a prípravu na vyučovanie formou didaktických hier.Minulý týždeň sa rozlúčili s deťmi a s p. vychovávateľkami a tento týždeň ich čakali praktické maturitné skúšky, ktorých sa zúčastnili aj naše deti. Prajeme všetkým študentkám kandidátkam úspešné zvládnutie maturitných skúšok a veľa trpezlivosti, kreativity a lásky pri vykonávaní svojho budúceho pedagogického povolania.

  • Deň Zeme

    ...tak neváhaj a pridaj sa k nám...

  • Hurá von - učíme (sa) vonku - ANJ

    My, prváčikovia 1.C triedy, sme vymenili lavice za príjemné učenie na čerstvom vzduchu. Hravou formou sme si opakovali farmárske zvieratká. Bolo to pre nás veľmi „funny“.

  • Ok stolný tenis

    Dňa 11.apríla 2024 sme sa stretli s okolitými školami na okresnom kole v stolnom tenise žiakov. Reprezentovali nás naši deviataci Adrián Mišík, Juraj Šikula a ôsmaci Lukáš Ochaba a Peter Strezenický. Chlapci si vzájomné stretnutia užili v pokojnej športovej atmosfére, v duchu fair play. I keď si neodnášame ocenenia, odchádzame obohatení o nové skúsenosti a v dobrej nálade. Ďakujeme.

strana: